Vandaag heb ik een digitale versie van een boek van de burgerlijke stand van Nederlands-Indië gevonden. Het gaat hierbij om het jaartal 1898. Zoals wel vaker laat ik dus al het onderzoek waar ik mee bezig was vallen en besluit me op deze nieuwe bron te focussen.
In de stamboom zoek ik op wie er in de tijd, en waar, geleefd moet hebben. Ik kom daarbij uit bij Theodor Frederik Maurits Hoff (1863 – 1936), geboren in Padang, de grootvader van mijn oma. Zijn zoon, Johan Hoff, wordt in 1903 in Padang (Sumatra) geboren. Vreemd genoeg vind ik in dit boek, “De namenlijst der europeesche inwoners van het mannelijk geslacht in Nederlandsch-Indië”, geen teken van een Hoff bij Padangsche Benedenlanden, noch Padangsche Bovenlanden.
Als ik even doorspit kom ik er achter dat het in dit boek gaat om “Europeesche inwoners van het mannelijk geslacht in Nederlandsch-Indië niet behoorende tot het leger of de marine. Dit kan twee dingen betekenen:
- Theodor woonde in 1898 niet in Padang (maar kwam vijf jaar later wel terug voor de geboorte van zijn zoon), wat betekent dat ik verder het boek door moet spitten;
- Theodor woonde wel degelijk in Padang, maar was in dienst bij de KNIL, wat zou betekenen dat ik in de KNIL archieven moet gaan spitten.
Ondertussen bedacht ik me dat Johan Hoff ook nog broers en zussen had. En jahoor, ik heb geluk, zijn zus Christina Georgina is in 1898 geboren. Tot mijn stomme verbazing niet op Sumatra, maar op Centraal Java (Kedoe). Ik ga dus opzoek naar Theodor in het register van Kedoe, maar ook zonder geluk. Ik begin nu toch te denken dat hij bij de KNIL zat. De enige Hoffs die ik tot dusverre heb gevonden zijn in Soerakarta en Yogyakarta, maar zonder de passende voorletters.
Ondertussen heb ik een kleine doorbraak. Zo heb ik in het register gevonden dat er te Semarang (Salatiga) vijf mannelijke Hoffjes woonden in 1898.
- Balthazar Robert Umfriede Hoff (?)
- Carel Eugenius Hoff (1830 – 1898), de oom van Theodor;
- Fredrik Johan Hoff (?)
- Johan Frederik Hoff (1832 – 1880?), de vader van Theodor;
- Johan Robert Charles Hoff (1868 – 1947), de oom van Theodor.
En ook Hendrik George Piekhaar, die volgens mij de schoonvader van Theodor is.
Ik krijg wel vraagtekens bij het jaar van overleiden van Johan Frederik Hoff, Theodor’s vader, want gezien mijn bron het register van 1898 is, kan hij dus onmogelijk al in 1880 zijn overleden, zoals ik eerst dacht. Ook interessant is dat Balthazar, die verder niet in mijn eerste stamboom voorkomt, de naam Umfriede draagt. Dit is een naam die meerdere keren voorkomt in de stamboom, maar eerder rond eind achttiende eeuw.
Ik besluit alle andere steden ook maar af te zoeken, in de hoop een spoor van Theodor Frederiks Maurits Hoff te vinden. Mocht hij echt bij de KNIL gezeten hebben, dan zal ik die archieven moeten opzoeken en ik betwijfel dat die online makkelijk te vinden zullen zijn. Maar ik heb geluk vandaag! Als ik door het register van Batavia spit, kom ik twee Hoffs tegen:
Ik ga er vanuit dat T. F. M. Hoff Theodor moet zijn. J. J. Hoff staat niet in mijn stamboom dus die noteer ik voor later.
Ik concludeer hieruit dus dat Theodor in 1898 in Batavia woonde, wat dus niet over een komt met de geboorte van zijn dochter dat jaar in Kedoe. Gelukkig staan er niet alleen inwoners in het register, ook huwelijken, echtscheidingen (! toen al), overlijdens en geboorten staan in de bron.
Als eerste besluit ik maar direct de geboorten in Batavia op te zoeken. Het vervelende is dat de aangiften van geboorten genoteerd zijn per datum (logisch) en dus niet op alfabetische volgorden. Hopelijk is haar geboortedag echt 6 augustus 1898.